Ayurvitaal

aandacht voor Lichaam, Geest en Ziel  

De spinnende mug in relatie tot Ayurveda


Wol atelier “De Spinnende Mug” heeft middels de geboden activiteiten een therapeutische waarde die een mooie aanvulling is op het aanbod van Ayurvitaal. 


Ayurvitaal heeft immers als doelstelling om zowel naar lichaam en geest meer gezondheid en welzijn te ervaren.


Ik heb ontdekt dat het werken met wol (spinnen en vilten)vanwege de fysieke inspanning een aardende werkzaamheid heeft. Daarbij brengt het werken met wol je tot concentratie. Met spinnen bijvoorbeeld kom je door de cadans van het wiel in een soort trance waardoor je verdieping in je Zelf ervaart. 


De creativiteit die het viltproces verlangt sluit alle besognes en zorgen voor het moment buiten en werpt je terug in een tijdloos Nu. Daarbij levert de schepping van je creaties een ultieme vorm van zin. 

Veel mensen in onze haast cultuur hebben behoefte aan aardende activiteiten die concentratie verlangen en uiteindelijk zingeving baart. 


Wanneer ik spreek vanuit het Ayurvedisch jargon kun je stellen dat we onmiskenbaar leven in een cultuur die door een Vata mentaliteit wordt gedomineerd. Processen, functies en activiteiten moeten snel effect hebben omdat er nog zoveel andere opgaven op ons wachten die ook in haast geschieden.

Het bestaan in de westerse wereld lijkt soms een ratrace van de wieg tot het graf. De snelheid en de haast maakt dat we als het ware geen wortels kunnen geven aan het geen we ervaren of creëren. Dit levert stress op, die angst en nervositeit in zijn kielzog, meevoert en waardoor Vata wordt opgejaagd.

Het antwoord op deze vata dominantie (vata wordt geregeerd door de elementen lucht en ether) hebben we als tegenwicht en in het perspectief van balans, aardende activiteiten nodig. De aardende activiteiten geven wortels aan ons denken en doen, waardoor we minder worden opgejaagd door de waan van de dag. Dast betekent dat we ook weer meer regie gaan ervaren over ons eigen leven.

Het spinnen en vilten leveren mijns inziens  stil zwijgend deze bijdrage! 

zie ook:  www.despinnendemug.nl